«Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νότιου Πηλίου»

Εδώ και 4 χρόνια οι φίλοι των καλντεριμιών  ασχολούνται  με την διάνοιξη των λιθόστρωτων μονοπατιών που κατασκευάστηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια, συνδέοντας τα χωριά της περιοχής το ένα με το άλλο. Με την πρόοδο της μηχανοκίνητης μεταφοράς πολλά από αυτά είχαν πέσει σε αχρηστία και άλλα εξαφανίστηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση.  Ο περιπατητικός και περιβαλλοντικός Σύλλογος με έδρα το Λαύκο του Νοτίου Πηλίου  έχει μέλη  έλληνες και ξένους  οι οποίοι μένουν ή κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή .
Στόχος του Συλλόγου μας είναι η επαναλειτουργία και η χρήση των διαδρομών αυτών τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους (όπως π.χ. η άμεση επαφή των ανθρώπων με την φύση), όσο και για λόγους φυσικής άσκησης αλλά και τουριστικής έλξης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων έτοιμο για περιπατητικές διαδρομές» επεσήμανε  ο πρόεδρος του Συλλόγου  Ιωάννης Μπασδάνης. Μερικές από τις διαδρομές αυτές είναι σε καλντερίμι, και άλλες σε αγροτικούς δρόμους ή απλά μονοπάτια. Σήμερα μπορεί κανείς να ξεκινήσει απο το Τρίκερι ή τον Κατηγιώργη και να τερματίσει στην Αργαλαστή, στο Λεφόκαστρο.

                                                                            

 Όπως μας  είπε ο κ.  Μπασδάνης  έχει απομείνει ένα ελάχιστο κομμάτι διάνοιξης που θα ενώνει πλέον το Νότιο Πήλιο με το υπόλοιπο Πήλιο οδοιπορικά. «Ευελπιστούμε ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε επιτύχει την διάνοιξή του».

«Οργανώνουμε ομάδες εθελοντικής εργασίας κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για την διάνοιξη των εγκαταλελειμμένων καλντεριμιών, και τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες οργανώνουμε περιπάτους χωρίς χρηματική καταβολή. Από το καλοκαίρι του 2011 καθιερώσαμε τους καλοκαιρινούς, τοπικούς, κυκλικούς περιπάτους, μία φορά την εβδομάδα για όλους τους τουρίστες των περιοχών μας»  κατέληξε ο κ. Μπασδάνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!