Λύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2012 πάνω από 80 βουλευτές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από 22 Μεσογειακές χώρες θα συναντηθούν στην Αθήνα για να αναζητήσουν από κοινού τρόπους με τους οποίους οι βουλευτές της περιοχής μπορούν να παρέμβουν δυναμικότερα προς όφελος της Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρώ-μεσογειακού προγράμματος Horizon 2020 το οποίο συντονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου και διοργανώνεται από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE). Στόχος της Πρωτοβουλίας Horizon 2020 είναι η απορρύπανση της Μεσογείου μέχρι το έτος 2020. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν πάνω από 80 Βουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από 22 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται δυναμικά στους τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη λεκάνη της Μεσογείου μεταβάλλεται διαρκώς, οι αλλαγές που πυροδοτήθηκαν από την οικονομική κρίση των χωρών του Βορρά από τη μία, και από τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης από την άλλη, δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου και στην προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξής της. Η συνάντηση Βουλευτών και εκπροσώπών του τύπου και της κοινωνίας των πολιτών στην Αθήνα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία τόσο για μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας όσο και για γόνιμο διάλογο για τη δραστηριοποίηση των βουλευτών σε παρεμβάσεις τους προς τα Κοινοβούλια και τις Κυβερνήσεις τους με σκοπό την υλοποίηση των περιφερειακών αποφάσεων μέσα από εθνικές πολιτικές. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης θα εξεταστεί ο ιδανικότερος τρόπος διασύνδεσης των Κοινοβουλίων με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Τη συνάντηση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Union for the Mediterranean), της Ελληνικής Βουλής, Υπουργείων, του Αραβικού Συνδέσμου, η επικεφαλής της UNEP/MAP και άλλοι.

Επιπλέον, την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έχουν προσκληθεί στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με στόχο να συζητηθεί ο ρόλος των Βουλευτών στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα διεξαχθεί στην Αίθουσα της Γερουσίας.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Κύκλου των Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD) και του Κύκλου των Δημοσιογράφων της Μεσογείου για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMJESD), δύο δίκτυα με βασική αποστολή την προώθηση της Αειφορίας στη Μεσόγειο, τη γραμματεία των οποίων εξυπηρετεί το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση προέρχονται από: Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία  καθώς και από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η συνάντηση της πρώτης ημέρας (Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Τη δεύτερη ημέρα (Τρίτη 23 Οκτωβρίου) η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής (11.00-14.15) και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, 15.30-19.00).

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!